Henrik Ødegaard - komponist  composer
  • Forside
  • Kalender
  • Biografi
  • Verklister
    • Fullstendig verkliste
    • Viktigste verker
    • Litterær produksjon
  • Gregoriansk sang
  • Lydfiler/YouTube
  • Innspillinger
  • Bilder
  • Omtaler
  • Kontakt
  • Lenker
  • Home
  • Events
  • CV
  • Works
    • Complete works
    • Major works
    • Writings
  • Sound-/videoclips
  • Recordings
  • Press images
  • Reviews
  • Contact
  • Links
      

Lat harpa låta!

16/1/2015

 
Oslo chorale selskap urframførte denne nye julesangen av Henrik Ødegaard i Trefoldighetskirken i Oslo 17. desember 2014. Teksten er skrevet av Elias Blix.

Urframføring i Ribe domkirke

12/1/2015

 
«I kveld er eg glad» ble urframført av vokalselskabet GLAS i Ribe domkirke 19. oktober 2014. Hør utdrag av sangen her:

Vesper i Hamardomen

15/6/2014

 
Denne YouTube-snutten viser starten på den latinske vesperen vi feiret som avslutning på kurset i Hamar 14.-15. juni.
Arrangementet var en del av Hamar middelalderfestival.

NYE VERKER TIL ORGELINNVIELSE I NIDAROSDOMEN

22/5/2014

 
Verkene som ble urframført var "Deg, Herre, tilhører ære og makt" og "Halleluja - en stein når han ber om brød". Utøvere var Nidarosdomens jentekor ledet av Anita Brevik, Nidarosdomens guttekor ledet av Bjørn Kåre Moe, 5 messingblåsere fra Luftforsvarets musikkorps og organisten Magne Harry Draagen. Det var visstnok første gang i historien de to korene sang sammen, også det en begivenhet! De to verkene var bestilt spesielt til denne gudstjenesten, med bibeltekster valgt ut til akkurat denne anledningen.
Picture
Steinmeyerorgel, stor pipe
Picture
Picture
Klikk for å se artikkel i Vårt Land 21. mai 2014

1. pris i komponistkonkurranse

17/4/2014

 
Konkurranse var utlyst av katedralen i Rouen, der Olav den hellige skal ha blitt døpt i 1014. Katedralen kommer til å markere dette på flere måter denne høsten, og det nye verket skal urframføres 15. oktober.  Utgangspunkt er Olsok-selvensen "Lux illuxit", som synges av et damekor eller av organisten selv, mens orgelpartiet kommenterer og utdyper dette storslåtte musikkstykke fra norsk middelalder i et moderne tonespråk.
Picture
Picture
Klikk for å se PDF med noter fra Lux illuxit

Vokalkvintetten Fauna urframfører nytt verk i Gamle Aker kirke

27/3/2014

 
Picture
Som en del av Oslo internasjonale kirkemusikkfestival har vokalkvintetten Fauna 27. mars en egen konsert i Gamle Aker kirke, der flere verker skal urfamføres, blandt annet Henrik Ødegaards bearbeiding av folketonen "Syng i stille morgonstunder" fra Telemark. 

Urframføring i Riga

15/3/2014

 
Amberkoret
Konserten fant sted i Universitetets store sal i Riga, og inneholdt ikke mindre enn 17 urframføringer av sanger arrangert av komponister fra like mange land. Mange av komponistene var samlet i Rigadenne helgen, og hadde et flott program med konserten lørdag kveld som det store høydepunktet.

Picture

"Arise, my love"

6/3/2014

 
Konserten, som ble sendt direkte på estisk radio, inneholdt kun urframføringer, i alt 5 nye mannskorstykker ble sunget for første gang. Metodistkirken var arena for konserten, og dirigent for koret er Mikk Üleoja. 
Picture
Mikk Üleoja
Picture

Bibelske salmer til kirkeåret

22/5/2013

 
Picture
Praktisk-teologisk seminar lanserer i disse dager Henrik Ødegaards samling med bibelske salmer til alle kirkeårets søn- og helligdager på nynorsk og bokmål. Melodimaterialet er hentet fra latinskspråklige tidebønnsamlinger, der omkvedene er gjenkomponert til de norske tekstene. Salmeversene synges på gregorianske formler, og det hele presenteres i kvadratskrift og i moderne notasjon.
Samlingen kan bestilles fra PTS, se: Praktisk-teologisk seminar .
 
Kåre Nordstoga skriver om heftet:
 
Dette er en forbilledlig "salmebok" hvor bibelske salmer er tilrettelagt som unisone omkvedssalmer, - én salme til hver søndag i kirkeåret. Med sitt inngående kjennskap til gregoriansk sang, har Ødegaard gjort et imponerende arbeid med å tilpasse norsk tekst til de de gamle resitasjonsformlene og satt dem sammen med egenkomponerte omkved (antifoner) i samme stil. Stoffet er pedagogisk og oversiktelig presentert, - dette har blitt en uunværlig bok for alle som arbeider med liturgisk sang i gudstjenesten. 
 
Se eksempler (PDF) ved å klikke på bildene under!

Salme 100 (PDF), bokmål, Henrik Ødegaard
Klikk for å åpne PDF
PDF Salme 100, nynorsk. Henrik Ødegaard.
Klikk for å åpne PDF

Olavsvesper blir åpningskonsert på Olavsfestdagene

9/4/2013

 
Henrik Ødegaards "Olavsvesper" blir åpningskonsert under årets Olavsfestdager i Trondheim. Verket ble urframført på fjorårets festival, og de som ikke fikk det med seg da, har nå sjansen igjen. Det er satt opp to forestillinger i Nidarosdomen 28 juli, kl 16:00 og kl. 19:00. 
Picture

Hør Rorate Caeli på Youtube

7/4/2013

 


Damekoret i Choeur Gregorien de Paris framfører Henrik Ødegaard's "Rorate caeli", dirigert av Olga Roudakova.

Ny CD med orgelmusikk

9/10/2012

 
Picture
Nå er den ferdig: En CD med Henrik Ødegaards samlede produksjon så langt der orgelet inngår. Produksjonen inneholder to orgelkonserter, to partitaer for orgel solo, "Twin song" for orgel og piano og "We will all be changed" orgel og messingensemble. Foruten organisten Ghislain Gourvennec medvirker Telemark kammerorkester, Telemark messingensemble og pianisten Gudrun Klakegg. CD-sporene kan kjøpes digitalt her:
iTunes
Her kan man også lytte til smakebiter fra de forskjellige sporene.

Fysiske cd-er kan bestilles hos Henrik Ødegaard. Pris kr 150. Bruk kontaktsiden.

Tom McRae

21/8/2012

 
 17. august ble Henrik Ødegaard spurt om å spille noen låter sammen med den internasjonalt anerkjente sangeren og låtskriveren Tom McRae på verdens eneste hel-økologiske musikkfestival: "Kart"-festivalen, som arrangeres på Gvarv hver sommer.
 
Les hva "Varden"s jornalist skriver:
Picture
Picture
Henrik Ødegaard. Foto: Knut Inge Solbu.
Picture
Tom McRae og Henrik Ødegaard. Foto: Knut Inge Solbu.

Olavsvesper

27/6/2012

 
Manuskriptet Add 47fol fra Det Kongelige Bibliotek i KöbenhavnKlikk for større versjon.
Olavsfestdagene har bestilt dette helaftens verket for to kor, sangsolister og 15 musikere. Min idé var å presentere en vesper-tidebønn slik den, så lang vi vet, ble sunget på Olsokdagen i Nidarosdomen på slutten av 1200-tallet.
Tekstene har jeg tatt fra "Brevaruim Nidrosiense", som ble trykket i Paris i 1519, og betraktes som en sen stadfestelse av innholdet i gudstjenestelivet i Norge i middelealderen. Musikken har jeg selv restaurert fra hovedsaklig to nordiske middelalderkilder: Manuskriptet Add 47fol fra Det Kongelige Bibliotek i Köbenhavn (bildet til venstre) og manuskriptet NRA 1018 som finnes på Riksarkivet i Oslo. 
 
Dette originale materialet, sunget av en Schola cantorum med kvinnestemmer, blir så kommentert musikalsk av en rekke andre aktører som er plassert høyt og lavt rundt i kirerommet: 3 sopransolister danner en "klangkrone" over schola´en, og utvider og skaper et rom rundt den latinske tidebønnen. Et blandet kor synger fra motsatt ende av kirkerommet, assistert av en strykekvintett. I hvert hjørne av kirken er det plassert en slagverker, som både med sine melodiske og ikke-tonale instrumenter fargelegger både tidebønn og kommentarer, På "de store stedene" settes  i tillegg 6 messingblåsere inn, plassert høyt og fjernt.

Til Olavsfestdagene nettsider presenter jeg verket slik:
 
Vesper er dagens viktigste tidebønn, som bes på ettermiddagen når arbeidsdagen er over. På norsk kalles den gjerne aftensang – og er den tidebønnen som har blitt brukt mest i Den norske kirke på søndager og høytidsdager. Vesper synges både i den anglikanske kirken, så vel som i den romersk – katolske og vår egen lutherske kirke. Siden 1500-tallet har flere komponister skrevet Mariavesper, med tekster om Jomfru Maria.
 
Til årets Olavsfestdager har vi invitert Henrik Ødegaard til å komponere en "kommentert tidebønn" til Olav den hellige. Tekstene baserer seg på sanger fra Olavsdyrkelsen på 1200-tallet i Nidarosdomen. Melodiene som synges av damekoret er restaureringer av melodier fra nordiske middelaldermanuskripter.

Det er første gang det skrives en Olavsvesper overhodet. – Jeg har ønsket å presentere  en historisk tidebønn som, så langt vi vet, ord for ord og tone for tone er lik den som ble sunget i Nidaros på slutten av 1200-tallet, som så er satt inn i en samtidsmusikalsk ramme. Mens tidebønnen synges kommer det innfall, utspill, kommentarer og forsiktige tone-tolkninger fra forskjellige steder i kirkerommet.

Ødegaard er fasinert av tidebønnens frie, flytende og flotte rytme. – Det ordnende element i denne musikken står damekoret for, rytmisk og strukturelt. De bestemmer når alt annet skal skje, og lar musikere og sangere tar del i den strømmende, frie rytmen med varierende melodibevegelser. Tekstene, som er på latin, er stort sett bibeltekster, og har vært knyttet til Olsok siden middelalderen.

Velkommen til konsert! 




Her kan du lese Marianne Lystrups anmeldelse av konserten i "Vårt Land":
Picture

Åpent komponistverksted

1/6/2012

 
Program (PDF)Klikk for program (PDF)
17. juni kl. 15-17 åpner Henrik Ødegaard igjen sitt komponistverksted. Der blir servert kaffe og kaker, musikk og prat.
Kl. 16:00 skal det markeeres at den nye tekst-tavla med Liv Holtskogs "Sauheradsong" er satt opp på komponistverkstedets husvegg. Tavla er en del av prosjektet "Vers ved vannvegen", der det langs Telemarkskanalen i kommunene Tokke, Kviteseid, Nome, Skien, Notodden og Sauherad plasseres lyrikk av lokale diktere.
Liv Holtskog er Sauherads dikter. 8 av hennes dikt blir denne sommeren å se på bryggene på Hjuksevelta, Akkerhaugen, Nesodden, Tangen ved Evju og på Gvarv, samt ved Hørte dampfarveri. Og altså på Årnes brygge. Søndag 17. juni blir det markeringer på alle disse stedene, på Årnes skjer det kl. 16:00. Liv Holtskog kommer, og i tillegg blir det allsang, av Sauheradsangen, selvsagt. Akkompagnementet sørger Årnes kammerorkester for. Orkesteret består av: Trond Villa, fiolin, Angelika Faber Karsrud, bratsj, Helene Waage, cello, Hilda Sørum, fløyte, Hilde Ellingsen Grant, klarinett,  Ingvild Skjeldal Waage, el. bass og Henrik Ødegaard, piano. Denne opptreden markerer orkesterets debut. 

Picture
<<Previous
Forward>>
Henrik Ødegaard, Årnes brygge 55, N-3810 Gvarv, Norge, Telefon + 47 905 77 950
Website by Nettapp web og foto